Върховният административен съд (ВАС) отправя към Конституционния съд (КС) питане дали

...
Върховният административен съд (ВАС) отправя към Конституционния съд (КС) питане дали
Коментари Харесай

ВАС прати лимитите на болниците в Конституционния съд

Върховният административен съд (ВАС) насочва към Конституционния съд (КС) питане дали е в сходство с Конституцията наредбата на Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), която не разрешава на НЗОК да заплаща за здравна и дентална помощ, когато лечебните заведения са надхвърлили избраните в договорите си размери и стойности. Питането е повдигнато във връзка тъжби на няколко сдружения на лечебни заведения против Договора за изменение и допълнение на Националния рамков контракт сред НЗОК и Българския лекарски съюз.

Върховен административен съд приема, че тази наредба нарушава правото на здравноосигурените лица да получат налична здравна помощ, обезпечено от член 52 от Конституцията. От Върховен административен съд считат, че тази наредба слага лечебните заведения в състояние да отхвърлят осъществяването на медицински услуги, когато са изчерпали своите предели, което може да заплаши живота и здравето на хората. Считат още, че това е и форма на дискриминация по отношение на здравноосигурените лица, които се нуждаят от здравна помощ след привършване на лимитите или в места, където няма други лечебни заведения.

Върховен административен съд показва още, че разпределението на ограничавания обществен запас не може да става с контракти сред НЗОК и изпълнителите на болнична помощ, а би трябвало да бъде уредено със закон, както изисква член 52 от Конституцията. Върховен административен съд стопира разглеждането всъщност на жалбите на лечебните заведения и внася въпроса в Конституционен съд.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР